AUTO TOTAL

2017 - HORIA COLIBASANU

#CEL MAI SUS. 8848

 

Horia Colibășanu se îndreaptă spre tabăra de bază, pe traseul înspre vârful Everest

 

Expediția lui Horia Colibășanu se derulează în cele mai bune condiții până în acest moment. La sosirea în Kathmandu și-a pregătit tot echipamentul de expediție, care a fost preluat de colaboratorii săi pentru a fi dus în tabăra de bază, la 5200 metri altitudine. În acel punct va începe pregătirea pentru ascensiunea propriu-zisă: aclimatizare, antrenament, pregătirea alimentației și nutriției necesare pentru zilele de vârf.

În primele zile de la sosirea în Nepal, Horia s-a întâlnit și cu prieteni alpiniști din întreaga lume cu care a discutat despre expedițiile programate în acest an, altele decât cele comerciale.

“L-am întâlnit pe Peter Hamor, partenerul cu care am mers în alte expediții până acum. El a urcat deja pe Everest, astfel că acest vârf nu mai reprezintă interes pentru el. Am discutat despre ruta pe care voi merge și cu Ueli Steck, un bun prieten alpinist de la care am învățat multe de-alungul timpului. Ueli este foarte rapid pe munte, are un antrenament bun, are o abordare tehnică foarte bună”, a spus Horia despre timpul petrecut în Kathmandu.

În ceea ce privește următoarea etapă, Horia va pleca din Lhasa, oraș situat la 3646,31 m altitudine, spre Shigatse, apoi spre Thingri, pentru ca în 15 aprilie să ajungă în tabăra de bază – 5200 m altitudine.

“Tabăra de bază este locul în care începe pregătirea pentru urcarea pe vârf. Am primit binecuvântare din partea localnicilor pentru ca totul să fie bine și să mă întorc cu bine de pe vârf. Cred în mesajele lor spirituale pentru că ei sunt foarte conectați cu natura și sunt educați de mici să înțeleagă semnele muntelui. Au fost și ani în care ceea ce mi-au spus nu a fost favorabil expediției. Ei sunt primi pe care trebuie să-i asculți aici”, a mai precizat Colibășanu.

Conform programului, sosirea în tabăra de bază avansată va fi în 20 aprilie. Urmează aclimatizarea și ascensiunea spre vârf, după mijlocul lunii mai. În 30 Mai, Colibășanu va coborî de pe munte.

Astazi pleaca in expeditie

COMUNICAT DE PRESĂ

7 aprilie 2017

 

Colibășanu este în cea mai bună formă pentru Everest. Astăzi pleacă în expediție

Timișoreanul Horia Colibășanu pleacă vineri, 7 aprilie 2017, în Himalaya, pe Everest (8848m), în cea mai performantă expediție românească pe acest vârf, având în vedere că ascensiunea se va desfășura fără ajutor suplimentar (oxigen și șerpași).

Înainte de a pleca, sportivul de ultraperformanță a parcurs o serie de testări medicale monitorizate de medicul Claudiu Avram, cel care a realizat în ultimii ani testele de efort pentru Colibășanu. Rezultatele au arătat că starea fizică a timișoreanului este cu 25 la sută mai bună decât cea pe care a avut-o acum 2 ani.

Mă simt foarte bine și a fost o veste extraordinară faptul că testele de efort confirmă că sunt în stare să urc pe Everest, cel mai sus, așa cum mi-am propus, fără oxigen, fără șerpași. Sunt pregătit de această expediție. Cu vreme bună pe munte, ascensiunea se va întâmpla așa cum am planificat-o împreună cu partenerul meu Ralf Dujmovski (55, DE). Am finalizat ultimele pregătiri în țară , mâncare, echipament, mă îndrept astăzi – 7 aprilie - spre Belgrad de unde voi zbura spre Kathmandu, via Abu Dhabi”, a declarat Horia Colibășanu.

Expediția în Himalaya se va derula în mai multe etape. La sosirea în Kathmandu, Colibășanu își va organiza echipamentul și logistica necesare pe munte. După câteva zile, va porni cu un avion spre Lhasa, locul de pornire spre munte, respectiv tabăra de bază (Base Camp - BC, 5000m). În tabăra de bază va avea loc prima fază de aclimatizare și instalarea corturilor pentru momentele de odihnă și refacere. După aproximativ o săptămână, Horia va urca în tabăra de bază avansată (Advanced Base Camp - ABC, 6400m) unde va sta cel mai mult pentru aclimatizare și antrenamente. Periodic, pentru refacerea organismului, va mai coborî în tabăra de bază. Ziua de vârf, în funcție de prognoza meteo, este programată în intervalul 18 – 22 mai 2017.

Este una dintre cele mai importante expediții pentru mine. Îmi spunea un prieten că dacă urci pe K2 fără oxigen și șerpași – vârf urcat de Colibășanu în premieră națională -  Everestul este floare la ureche fără oxigen. O să văd ce îi spun acestui prieten când mă întorc”, a mai adăugat Colibășanu, apreciat ca fiind cel mai bun alpinist din istoria României.

Anul acesta, are loc cea de-a 19 expediție internațională a lui Colibășanu, Everest fiind al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care sportivul dorește să îl aibă în palmares.

Horia Colibășanu este susținut pentru această expediție de Primăria Municipiului Timișoara, Timișoreana, Poka, Mercedes-Benz România, Fan Curier, AD Auto Total și Sanovita.

Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, în care Colibășanu are calitate de membru, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Își mai aduc contribuția la expediție și: Vitas, Kathrein, partenerii de echipament: Marmot, S75.ro, Sport Guru, Suunto, GoPro, Deltatel, partenerii media: Radio România Timișoara și Radio RockFM.

Auto Total sustine oamenii care fac istorie!