Cariera Sportiva a lui Horia Colibasanu

Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2

Horia Colibasanu este cel mai performant alpinist din istoria Romaniei, avand in prezent in palmares ascensiuni de succes pe 7 din cele 14 varfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2(8.611m) din Pakistan, fara oxigen suplimentar si fara serpasi, in 2004, este considerata cea mai mare performanta individuala din alpinismul romanesc. Performanta lui a ramas neegalata in Romania.

Ascensiunile sale au fost fara oxigen suplimentar si fara serpasi, Horia Colibasanu fiind recunoscut international pentru practicarea alpinismului pur, adica un sportiv de ultra-performanta cum sunt foarte putini la nivel mondial.

Unele federatii din lume considera utilizarea oxigenului imbuteliat o forma de dopaj. Alpinistii care urca muntii pe propriile forte, fizice si psihice, sunt cunoscuti sub denumirea de alpinisti puri.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibasanu sunt pe muntii Annapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top 5 munti mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care il citeaza pe Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu.

Muntii pe care a urcat pana acum Colibasanu sunt: 

  • K2 (8.611m)
  • Manaslu (8.163m)
  • Dhaulagiri (8.167m)
  • Shishapangma (8.027m)
  • Annapurna (8.091m)
  • Makalu (8.463m)
  •  Lhotse (8.516m)

Horia a participat la 18 expeditii internationale de-a lungul carierei sale (pana in 2016), facand echipa cu parteneri din diferite tari, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania si Polonia.

Expeditia cu final tragic din Annapurna, din 2008 – cand si-a pierdut prietenul si partenerul de coarda, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitura pentru Horia.

Elizabeth Hawley, cea mai buna detinatoare a evidentei expeditiilor himalayene isi aminteste: “Horia si-a pus propria viata in pericol ramanand (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, in conditiile in care el insusi devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.”

Horia a dat alarma in tabara de baza, iar unii dintre cei mai buni alpinisti din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operatiune de salvare din istoria Himalayei.

Bazata pe aceasta poveste adevarata, Arena Comunicación din Spania si televiziunea spaniola TVE au produs filmul documentar “Pura Vida/The Ridge”, castigator la Festivalul International de Film de la San Sebastian.

Alpinistii care si-au riscat viata pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibasanu, au primit diverse distinctii:

  • Nominalizarea la premiul Printul de Asturia (2008) – “pentru sacrificiu, generozitate, spirit de echipa si prietenie”.
  • “Spirit of Mountaineering”, in cadrul festivitatii “Piolet d’Or” (2009)
  • Medalia de aur “Meritul Sportiv”, din partea Guvernului Navarrei (2008).

Putine persoane au primit, de-a lungul timpului, “Meritul Sportiv”, ca de exemplu Miguel Indurain, csdtigstor al Turului Frantei, cinci ani la rand (1991-1995).

Horia Colibasanu este singurul alpinist roman care a primit distinctia “Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul si cel mai prestigios club montan din lume.

Preferințe de confidențialitate
Atunci când vizitați site-ul nostru web, acesta poate stoca informații prin intermediul browserului dvs. de la anumite servicii, de obicei sub formă de cookie-uri. Aici vă puteți modifica preferințele de confidențialitate. Vă rugăm să rețineți că blocarea anumitor tipuri de module cookie poate avea un impact asupra experienței dvs. pe site-ul nostru web și asupra serviciilor pe care le oferim.