Colibasanu a urcat pe Everest.

Colibasanu a urcat pe Everest.

Alpinistul Horia Colibasanu a reusit astazi inca o premiera pentru alpinismul romanesc, dar si o performanta sportiva remarcabila la nivel international: a urcat pe varful Everest 8848m, fara ajutor suplimentar si fara ajutorul unei echipe de serpasi.

“A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reusit. Sunt bine, fac pozele de pe varf si cobor. De partea cealalta a varfului se vad expeditiile care urca pe ruta sudica”, a transmis Horia imediat cum a ajuns pe varf.

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabara a lui Horia fiind la 8300 m.

A urcat in paralel cu serpasii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre varf a avut doua motive: sa evite imbulzeala ca sa isi reduca timpul de expunere la mare inaltime, sa isi dea timp in caz de vreme nefavorabila sa incerce ascensiunea de mai multe ori.

Urmeaza ca Horia sa coboare la o altitudine sub 8000 de metri pentru a se odihni, aceasta etapa a expeditiei fiind importanta si riscanta avand in vedere ca este foarte obosit.

Varful Everest este cel de-al optulea in palmaresul sportiv al lui Horia Colibasanu si a reprezentat o provocare pentru sportivul timisorean care isi doreste sa urce pe toate cele 14 varfuri de peste 8000 de metri.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19 expeditie internationala a lui Colibasanu.

Horia Colibasanu a fost sustinut pentru aceasta expeditie de Timisoreana, Poka, Mercedes-Benz Romania, FAN Courier, AD Auto Total, Primaria Municipiului Timisoara si Sanovita.

Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timisoara, in care Colibasanu are calitate de membru, club afiliat la Federatia Romana de Alpinism si Escalada care deruleaza proiecte de alpinism in calendarul sportiv international. De asemenea, Federatia Romana de Alpinism si Escalada sustine proiectul expeditiei pe Everest.

Si-au mai adus contributia la expeditie și: Vitas Romsnia, Kathrein Romsnia, partenerii de echipament: Marmot, S75.ro, Sport Guru, Suunto, GoPro, Deltatel, partenerii media: Radio Romsnia Timisoara si Radio RockFM.

Nopti friguroase la peste 7000 m altitudine

Horia a inceput sa faca urcari din tabara de baza avansata spre prima tabara superioara, situata la 7000 de metri. Ultima urcare a insemnat si dormitul peste noapte, in cort, la minus 17 grade Celsius.

“A fost foarte frig. Am imbracat tot echipamentul si tot am inghetat. A fost si condens mare in cort ceea ce a facut ca frigul sa fie si mai greu de suportat. Nu prea m-am odihnit, dar am recuperat cand am revenit in tabara de baza avansata, la 6400 m. In perioada urmatoare, voi face mai multe urcari si coborari ca sa ma pregatesc pentru ascensiunea finala, dupa mijlocul lunii mai”, a spus Horia Colibasanu.

El a adaugat ca sunt putin peste 100 de alpinisti in tabara de baza avansata, care se pregatesc pentru urcarea pe Everest in sezonul din 2017.

Din datele de pana acum, prognoza meteo ar fi favorabila pentru urcarea pe varful Everest in perioada 18 – 22 mai.

Peste aproximativ 3 saptamani, Horia Colibasanu ar putea fi primul roman care a urcat pe Everest 8848 m practicand alpinism pur – fara serpasi, fara oxigen suplimentar.

Anul acesta, are loc cea de-a 19 expeditie internationala a lui Colibasanu, Everest fiind al optulea varf de peste opt mii de metri pe care sportivul doreste sa il aiba in palmares.

Horia Colibasanu este sustinut pentru aceasta expeditie de Timisoreana, Poka, Mercedes-Benz Romania, FAN Courier, AD Auto Total, Primaria Municipiului Timisoara si Sanovita.

Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timisoara, in care Colibasanu are calitate de membru, afiliat la Federatia Romana de Alpinism si Escalada care deruleaza proiecte de alpinism in calendarul sportiv international. De asemenea, Federatia Romana de Alpinism si Escalada sustine proiectul expeditiei pe Everest.

Isi mai aduc contributia la expeditie si: Vitas, Kathrein Romania, partenerii de echipament: Marmot, S75.ro, Sport Guru, Suunto, GoPro, Deltatel, partenerii media: Radio Romania Timisoara si Radio RockFM.
Expeditia poate fi urmarita pe www.horiacolibasanu.com si pe pagina de Facebook Horia Colibasanu.

Preferințe de confidențialitate
Atunci când vizitați site-ul nostru web, acesta poate stoca informații prin intermediul browserului dvs. de la anumite servicii, de obicei sub formă de cookie-uri. Aici vă puteți modifica preferințele de confidențialitate. Vă rugăm să rețineți că blocarea anumitor tipuri de module cookie poate avea un impact asupra experienței dvs. pe site-ul nostru web și asupra serviciilor pe care le oferim.