Colibasanu pleaca in expeditie

Colibasanu a urcat pe Everest.

Timisoreanul Horia Colibasanu pleaca vineri, 7 aprilie 2017, in Himalaya, pe Everest (8848m), in cea mai performanta expeditie romaneasca pe acest varf, avand in vedere ca ascensiunea se va desfasura fara ajutor suplimentar (oxigen si serpasi).

Inainte de a pleca, sportivul de ultraperformanta a parcurs o serie de testari medicale monitorizate de medicul Claudiu Avram, cel care a realizat in ultimii ani testele de efort pentru Colibasanu. Rezultatele au aratat ca starea fizica a timisoreanului este cu 25 la suta mai buna decat cea pe care a avut-o acum 2 ani.

Ma simt foarte bine si a fost o veste extraordinara faptul ca testele de efort confirma ca sunt in stare sa urc pe Everest, cel mai sus, asa cum mi-am propus, fara oxigen, fara serpasi. Sunt pregatit de aceasta expeditie. Cu vreme buna pe munte, ascensiunea se va intampla asa cum am planificat-o impreuna cu partenerul meu Ralf Dujmovski (55, DE). Am finalizat ultimele pregatiri in tara , mancare, echipament, ma indrept astazi – 7 aprilie – spre Belgrad de unde voi zbura spre Kathmandu, via Abu Dhabi”, a declarat Horia Colibasanu.

Expeditia in Himalaya se va derula in mai multe etape. La sosirea in Kathmandu, Colibasanu isi va organiza echipamentul si logistica necesare pe munte. Dupa cateva zile, va porni cu un avion spre Lhasa, locul de pornire spre munte, respectiv tabara de baza (Base Camp – BC, 5000m).

In tabara de baza va avea loc prima faza de aclimatizare si instalarea corturilor pentru momentele de odihna si refacere. Dupa aproximativ o saptamana, Horia va urca in tabara de baza avansata (Advanced Base Camp – ABC, 6400m) unde va sta cel mai mult pentru aclimatizare si antrenamente. Periodic, pentru refacerea organismului, va mai cobori in tabara de baza. Ziua de varf, in functie de prognoza meteo, este programats in intervalul 18 – 22 mai 2017.

Este una dintre cele mai importante expeditii pentru mine. Imi spunea un prieten ca daca urci pe K2 fara oxigen si serpasi – varf urcat de Colibasanu in premiera nationala –  Everestul este floare la ureche fara oxigen. O sa vad ce ii spun acestui prieten cand ma intorc”, a mai adaugat Colibasanu, apreciat ca fiind cel mai bun alpinist din istoria Romaniei.

Anul acesta, are loc cea de-a 19 expeditie internationala a lui Colibasanu, Everest fiind al optulea varf de peste opt mii de metri pe care sportivul doreste sa il aiba in palmares.

Horia Colibasanu este sustinut pentru aceasta expeditie de Primaria Municipiului Timisoara, Timisoreana, Poka, Mercedes-Benz Romania, Fan Curier, AD Auto Total si Sanovita.

Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timisoara, in care Colibasanu are calitate de membru, afiliat la Federatia Romana de Alpinism si Escalada care deruleaza proiecte de alpinism in calendarul sportiv international.

Isi mai aduc contributia la expeditie si: Vitas, Kathrein, partenerii de echipament: Marmot, S75.ro, Sport Guru, Suunto, GoPro, Deltatel, partenerii media: Radio Romania Timisoara si Radio RockFM.

Preferințe de confidențialitate
Atunci când vizitați site-ul nostru web, acesta poate stoca informații prin intermediul browserului dvs. de la anumite servicii, de obicei sub formă de cookie-uri. Aici vă puteți modifica preferințele de confidențialitate. Vă rugăm să rețineți că blocarea anumitor tipuri de module cookie poate avea un impact asupra experienței dvs. pe site-ul nostru web și asupra serviciilor pe care le oferim.