Ediția 2023 a concursului MECANICUL ANULUI și-a desemnat câștigătorii.
Marele trofeu rămâne la Cluj-Napoca, locul unde a avut loc și finala națională. În uralele sălii care l-a aplaudat în picioare pentru cea mai rapidă victorie din istoria competiției, Stelian Bompa a plecat acasă cu marele premiu, o mașină HYUNDAI New i10 pe care a reparat-o în mai puțin de 4 minute! Evenimentul a fost organizat de AD AUTO TOTAL.
Stelian Bompa, 40 ani, Cluj-Napoca, câștigător la secțiunea Diagnoză Auto: „Cred că e important să-ți dai mai departe cunoștințele, pentru că altfel colegii, firma, orașul, țara au de pierdut. Sunt la a 4-a participare la concursul MECANICUL ANULUI. Cred că am câștigat pentru că m-am obișnuit deja cu concursul, cu formatul, cu tipul de întrebări, în plus, am avut soția și fiul aici, lângă mine, să mă susțină. Am avut emoții, dar am încercat să-mi păstrez calmul… La proba practică, e prima dată când fac o diagnoză pe un Hyundai, dar experiența contează, și cât timp lucrezi în fiecare zi și studiezi… Un diagnostician auto bun trebuie să fie nu neapărat autodidact, dar să-și rezerve timp studiului individual. Contează enorm cât timp și ce fel de cursuri faci. Mașinile, în principiu, se aseamănă între ele”.
Ionuț Ion, membru al juriului: „De ce câștigătorul suprem al concursului MECANICUL ANULUI este dat de cel care câștigă la secțiunea diagnoză auto, și nu la mecanică? Diagnoza este acum cea mai complexă ramură a industriei de reparații auto. Un diagnostician complet trebuie să aibă noțiuni de bază de mecanică, noțiuni aprofundate de electrică și electricitate, capacitatea de-a utiliza instrumentele (tester, osciloscop), să citescă scheme electrice și să cunoască parametrii unui sistem (injecție, frânare, aer condiționat)”. Juriul concursului național MECANICUL ANULUI a fost format din trainerii ACADEMIEI AUTO AD AUTO TOTAL, profesioniști care au la activ mii de ore de formare furnizate mecanicilor și diagnosticienilor români, și care specializează traineri în toată Europa. Gabriel Zane, director marketing, AD AUTO TOTAL: “Un eveniment-reper din 2011 încoace pentru sectorul reparațiilor auto, MECANICUL ANULUI demonstrează țării întregi ce înseamnă să-ți respecți meseria și s-o faci cu mândrie. Sunt peste 13 000 service-uri auto autorizate RAR în toată țara. La această ediție a concursului, a 13-a, s-au înscris peste 1500 de participanți din 39 de județe, iar cei mai buni au câștigat în finală la diferențe de secunde”.
Dan Petre Voicu, București, 48 de ani, câștigător la secțiunea Mecanică Auto: „E prima oară în viața mea când câștig un premiu. N-am fost premiant nici când eram mic la școală. Practic meseria asta de când am terminat liceul, în 1993. Lucrez pentru mașinile de colecție ale domnului Țiriac, e o colecție bine-cunoscută care cuprinde sute de modele clasice. Printre cele mai scumpe mașini care mi-au trecut prin mână sunt un Bugatti Type 57 Ventoux din anul 1939, a cărui valoare e estimată la aproape 800 000 EUR, sau mașini de epocă precum Rolls Royce-uri Phantom. Repar tot, și prin casă, dacă mă roagă soția, tot ce ține de șurubăreală, dar nu intru în bucătărie și… nu zugrăvesc”. În finala de la mecanică, Dan Petre Voicu a avut de schimbat bucșile basculă spate de pe un BMW X5. Bucureșteanul a finalizat operațiunea în mai puțin de 10 minute, urmând cu precizie pașii corecți.
Eugen Niculae, București, 39 ani, câștigător la secțiunea Vopsitorie: “E primul premiu pe care-l câștig, dar nu-l consider neapărat un premiu. A fost rezultatul muncii mele, un premiu meritat. Ceea ce mă determină să fiu cel mai bun sunt clienții, pentru că dacă ceva nu a ieșit bine, imediat se vede. Se întoarce mașina și trebuie s-o faci de două ori. Prefer s-o fac din prima bine și gata. Tata a fost mecanic auto, frații mei sunt tinichigii, cei mai buni prieteni sunt vopsitori, tinichigii, și asta m-a făcut să urmez acest drum. Un vopsitor bun ar trebui să fie ca mine, să fie profesionist, să facă ceea ce face cu pasiune și atunci vin toate de la sine. Cel mai elaborat proces de vopsire pe care l-am realizat a durat 2 luni, pentru un Citroen DS care a fost expus la Salonul Internațional, la SIAF 2018, o mașină veche din 1950”.
Ioan Popa, Cugir, Alba, 54 ani, câștigător la secțiunea Vulcanizare: “E cel mai important premiu pe care l-am luat. Dacă văd clientul mulțumit și-l văd că revine în service, atunci îmi dau seama că am făcut ce trebuie. Pe viitor vreau să-mi fac propria mea afacere, eu mă ocup și de partea mecanică, nu doar de vulcanizare. Cred că din acest motiv revin clienții la mine, pentru că lucrez cu foarte mare atenție. Am avut, de exemplu, în service, mașini la care doar o jantă valora 1400 EUR, și acolo trebuie să fii foarte atent. Pasiunea pentru mașini mă determină să vreau să fiu cel mai bun în acest domeniu”
MECANICUL ANULUI 2023 a fost un eveniment susținut de Bosch, MANN FILTER, Castrol, Valvoline, Hengst, Varta, Ate și MEYLE.